?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry

Внезапно!

Добре известно е , че първобитните вярвания и ритуали си приличат изумително, независимо от коя част на земята са.Това често става повод за търсене на общ първообраз.Общият първообраз не е нито цивилизация предхождаща нашата, нито извънземни а ... животните.Звучи кощунствено, но всеки без труд може да изреди животни поклонници на слънцето, животни принасящи в жертва стари или немощни събратя от стадото , за да пият вода спокойно, животни които се ориентират прекрасно при дълги миграции и пр.Не на последно място- животни,които знаят какви треви и минерали да погълнат при проблем.Социалният си живот, също наследяваме от животните. И без да засягаме политическите игри на шимпанзетата, и днес могат още да се видят общества мравуняци или пчелни рояци, както и общества глутници. Игрите са отделна тема.Факт е че животните играят.Както и че ползват оръдия на труда.
Правилно сте чулу: Ние наследяваме от животните преклонението пред природните сили, сенчестите дървета, страхът от водата и гръмотевиците.С появата на абстрактни понатия сянката се превръща я оградено светилище, опита в ритуал, радостта в празник. Да не забравя: звукоподражанието в езика.Това си е отделна тема, но е факт че всички първични корени са на база звукоподражание.
Всички диваци знаят , че животните са наши прародители, издигат им тотеми и ги молят за помощ.Само ние презираме Дарвин!Скоро четох някакъв умник. Той твърдеше,че частната собственост и неравенството са се появили с уседналостта и земеделието. Явно не е виждал куче да бележи територията си. Поне куче!

Comments