4i4o (krasi4i4o) wrote,
4i4o
krasi4i4o

Внезапно!

Добре известно е , че първобитните вярвания и ритуали си приличат изумително, независимо от коя част на земята са.Това често става повод за търсене на общ първообраз.Общият първообраз не е нито цивилизация предхождаща нашата, нито извънземни а ... животните.Звучи кощунствено, но всеки без труд може да изреди животни поклонници на слънцето, животни принасящи в жертва стари или немощни събратя от стадото , за да пият вода спокойно, животни които се ориентират прекрасно при дълги миграции и пр.Не на последно място- животни,които знаят какви треви и минерали да погълнат при проблем.Социалният си живот, също наследяваме от животните. И без да засягаме политическите игри на шимпанзетата, и днес могат още да се видят общества мравуняци или пчелни рояци, както и общества глутници. Игрите са отделна тема.Факт е че животните играят.Както и че ползват оръдия на труда.
Правилно сте чулу: Ние наследяваме от животните преклонението пред природните сили, сенчестите дървета, страхът от водата и гръмотевиците.С появата на абстрактни понатия сянката се превръща я оградено светилище, опита в ритуал, радостта в празник. Да не забравя: звукоподражанието в езика.Това си е отделна тема, но е факт че всички първични корени са на база звукоподражание.
Всички диваци знаят , че животните са наши прародители, издигат им тотеми и ги молят за помощ.Само ние презираме Дарвин!Скоро четох някакъв умник. Той твърдеше,че частната собственост и неравенството са се появили с уседналостта и земеделието. Явно не е виждал куче да бележи територията си. Поне куче!
Tags: 4i4os tolk, bgblog, vnezapno
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments